Misofonie : gek van geluid - Van Loon, Arnoud, ....-; Van Der Pol, Marthe, ....- (Amsterdam : Boom, 2020)
Krakende popcorn in de bioscoop, de malende kaken van een collega, geknaag aan een appel in de trein. Het zijn herkenbare bronnen van irritatie, maar voor mensen die lijden aan misofonie zijn dergelijke geluiden ondraaglijk. Bij mensen met misofonie (geluidshaat) wekken eet- en drinkgeluiden, en soms ook de bewegingen die ermee gepaard gaan, intense gevoelens van woede en walging op. Vaak leidt dit er zelfs toe dat zij situaties waarin zij met die geluiden en bewegingen geconfronteerd worden, zo veel mogelijk mijden. Zij reizen niet met de trein, en kijken liever thuis op de bank films dan in de bioscoop. Maar nergens zijn ze veilig, want overal zijn er wel mensen die geluiden maken. Misofonie lijkt onschuldig, maar heeft verstrekkende gevolgen. Het kost de mensen die er last van hebben – en hun omgeving – heel veel energie om normaal te blijven functioneren. Werken in een kantoortuin is slopend, gezamenlijke maaltijden weerzinwekkend en een ‘verplicht' kerstdiner een kwelling. Dit boek bevat informatie over misofonie en vooral over wat iemand kan doen om ervan af te komen. Het biedt mensen die lijden aan misofonie en hun omgeving tips, herkenning en begrip. Arnoud van Loon is klinisch psycholoog, hoofd van het Dagcentrum Psychiatrie van het Amsterdam UMC, praktijkopleider en docent. Marthe van der Pol is klinisch psycholoog, onderzoeker en behandelaar bij het Amsterdam UMC. Samen met anderen ontwikkelden de auteurs de eerste behandeling van misofonie in Nederland.
Keywords: Misofonie