De taalcanon : alles wat je altijd al had willen weten over taal - Boogaard, Marianne, ....-; Jansen, Mathilde (Mathilde Maria), 1977- (Amsterdam : Meulenhoff, 2018)
Dit overzicht van vijftig belangrijke taalonderwerpen, 'vensters', gaat uit van vijftig vragen die de nieuwsgierigheid wekken. Kun je je moedertaal vergeten? Bestaat er een talenknobbel? Waarom praten wij allemaal anders? Met taal hebben we allemaal te maken en iedereen heeft er een mening over. Toch zijn veel inzichten uit de taalwetenschap bij het grote publiek onbekend. Met deze taalcanon slagen drie verenigingen voor taalkundigen – Anéla, AVT en LOT – in de popularisering van de taalwetenschap. Geschreven door ruim vijftig taalexperts en ingedeeld in vijf thema's: taal leren, taal gebruiken, taal beschrijven, taal maken en taal en betekenis. De tekst is prettig leesbaar en interessant. De ruime bladspiegel, de vijftig prachtige kleurenfoto's en het vierkante formaat zorgen voor een toegankelijke, prettig in de hand liggende gids. Er is ook een website met dezelfde informatie: www.taalcanon.nl. De auteurs zijn taalkundigen en waren lid van de taalcanoncommissie. Met register en adviezen voor verder lezen. Vrij kleine druk.
Overzicht van vijftig belangrijke taalonderwerpen - ingedeeld naar: taal leren, taal gebruiken, taal beschrijven, taal maken en taal en betekenis - beschreven door ruim vijftig taalexperts.