Religie herzien : voorbij het wij-zij-denken van seculier versus religieus - Slaats, Jonas, ....- (Antwerpen : Davidsfonds Uitgeverij, 2020)
De Vlaamse theoloog en activist Slaats brengt met dit boek een maatschappelijk debat op gang over de misverstanden over wat ‘religie' is. Zeven misverstanden bediscussieert hij op vlotte, intelligente en praktische wijze: religies zijn Dogmatisch over denken en gedrag, verplicht voor de gelovige; hiërarchisch gestructureerd; goed van elkaar te onderscheiden; niet hetzelfde als spiritualiteit; niet-wetenschappelijk; gevaarlijk en gewelddadig; het beste buiten de samenleving te houden. Deze zeven misverstanden structuren ook de opbouw van zijn boek, met een intermezzo tussendoor over de ontwikkeling van het begrip religie. Hij bouwt zijn argumenten op aan de hand van gezaghebbende religiewetenschappelijke literatuur en met vele voorbeelden uit het christendom, de islam en het hindoeïsme. Elk hoofdstuk eindigt met een nieuwe kijk op het probleem, edoch met zoveel nuances dat de pointe verdwijnt. Het boek levert een belangrijke bijdrage aan een maatschappelijk debat door aan te tonen dat religies verhaalstructuren zijn die het menselijk leven verhelderen en verbindend kunnen zijn. Het boek is voorzien van uitgebreide eindnoten met onder meer literatuurverwijzingen. Een belangrijke bijdrage aan een maatschappelijk debat.
Analyse van een aantal misverstanden over wat religie is en beoogt.