Kun je een rups leren vliegen? : over de noodzakelijke kwantumsprong van veranderingsmanagement naar tranformationeel leiderschap - Bommerez, Jan, ....- (Almere : MultiLibris, 2016)
Elk nieuw paradigma stuit eerst op enorme weerstand. Want ëiedereen weet toch dat het niet klopt´! Onze uitnodiging is dat je niets van wat we zeggen zomaar aanneemt, maar dat je het ook niet vooraf diskwalificeert. Onderzoek het. Kijk! Neem de houding aan van een neutrale wetenschapper.
Kun je een rups leren vliegen? gaat over het verschil tussen verandering en transformatie. Veranderen, is iets wat je doet. Transformeren, gebeurt vaak pas na een of meerdere doorbraken en heeft daarom te maken met hoe je tegen de dingen aankijkt. Of nog anders: het heeft te maken met zien, en met inzien. Wat je niet ziet, zie je niet totdat je het ziet. En wat je niet inziet, zie je niet in totdat je het inziet. En als je het wel (in)ziet, is dat altijd een onverwachte gebeurtenis. Let op het woord gebeurtenis: je doet het niet. De crux is, dat zolang je vasthoudt aan allerlei overtuigingen, je niet echt kan zien. Ken jij wel je eigen mogelijkheden? Weet je wel tot wat je echt in staat bent? Ben je bereid je overtuigingen op te geven over wie jij bent en wat jij kan? Ben jij klaar voor de kwantumsprong van rups naar vlinder? Jouw keus. Je kan het boek ook weer neerleggen en een rupsenclub oprichten. En er zijn natuurlijk ook nog ontelbare andere mogelijkheden. Onderzoek. Geloof niets. Dit boek wil een aanzet geven tot een nieuw paradigma. Als je gelooft dat de wereld plat is, dan zie je daar met je eigen ogen bevestiging van. Als vervolgens iemand zegt dat de wereld rond is, wordt zo iemand voor gek aangezien door de heersende meerderheid. Hetzelfde geldt voor het geloof dat de aarde rond de zon draait en niet vice versa. Als je gelooft dat de zon rond de aarde draait, kan je dat ëbewijzen´ door dat te ëzien´. En ja: de zon schijnt inderdaad zich aan de hemel te bewegen, terwijl wij het zijn die ten aanzien van de zon bewegen. Copernicus en Galileo Galilei kregen het nodige gerommel toen ze het bestaande paradigma uitdaagden.