De geknipte genen : hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven en waarom iedereen dat moet weten - Helsmoortel, Hetty, ....- (Gent : Borgerhoff & Lamberigts, 2020)
De biotechnologe en Crispr-expert Hetty Helsmoortel (35) bespreekt glashelder de essentie, mogelijkheden, gevaren, dilemma's en betekenis van Crispr. Het is de hedendaagse revolutionaire techniek om snel en precies aanpassingen te doen in het DNA (de basis van ons leven). De eerste vier hoofdstukken gaan over de Crispr-technologie, de volgende vijf over toepassingen bij plant, dier en mens. Crispr biedt prachtige kansen: gemodificeerde planten waardoor honger in de wereld uitgeroeid kan worden; bestrijding van virussen; nieuwe geneesmiddelen (kanker; alzheimer). De eerste genetisch gewijzigde baby's zijn reeds ter wereld gebracht. Er duiken ook ethische dilemma's op: sleutelen aan embryo's; kinderen met bepaalde eigenschappen op bestelling. Doel van deze publicatie, een prima introductie in Crispr en de toekomst, is iedereen in staat te stellen deel te kunnen nemen aan de noodzakelijke publieksdiscussie hierover. Met illustraties, helaas geen register en bronvermeldingen (wel hier en daar een – onvolledige – literatuurverwijzing). Een buitengewoon waardevol werk voor iedereen; een must-read.
Introductie tot Crispr, een technologie waarmee het DNA gemanipuleerd kan worden, en welke mogelijkheden en ethsche dilemma's dat oplevert. - Genetische manipulatie Eugenetica DNA