De held met de duizend gezichten : de archetypische reis van de held in mythen en verhalen - Campbell, Joseph, ....- (Utrecht : Ankh-Hermes, 2020)
De waarheid over de mens en zijn levenslot die in mythen schuilgaat, geeft zich prijs aan wie de weg weet. Hiertoe reikt Campbell (1904-1987), bekend mytholoog, ons met behulp van Freud en Jung de hand: mythen en dromen onthullen ons in archetypische beelden wie wij zijn. De op duizend manieren verbeelde avontuurlijke tocht van de held, wie het lukt bij zijn zoeken naar het universele alle beproevingen te overwinnen, kan de velen die zich tegenwoordig beroofd zien van de beelden uit hun jeugd helpen inzicht te krijgen in hun levensgang. Doordat de tekst van het boek in 1948 werd afgesloten, zijn nieuwere inzichten niet verwerkt. Voor de niet-wetenschappelijke lezer is dit geen bezwaar, want in dit bijzonder rijke, diep- en kunstzinnige boek verheldert Campbell, talloze verhalen vertellend, het denken in symbolen. Hij besluit met een kort betoog over onder meer de functie van mythen, godsdienst en meditatie, en over de held nú. Met 84 zwart-witafbeeldingen, eindnoten, een uitgebreid literatuuroverzicht en een register.
Inleidend overzicht van mythen uit de hele wereld als hulpmiddelen tot zelfinzicht. Mythologie