Srebrenica overleven - Hasanović, Hasan, ....-; Verplancke, Marjan, ....- (Antwerpen : Polis, 2019)
Op 11 juli 1995 werd de Bosnische stad Srebrenica, op dat moment een veilige enclave van de Verenigde Naties, ingenomen door de Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladić. Meer dan achtduizend Moslimjongens en -mannen werden daarop vermoord. Het was de grootste genocide in Europa sinds de Holocaust. De Bosnische Moslim Hasan Hasanović was getuige van de val van Srebrenica, waarbij zijn tweelingbroer en zijn vader werden omgebracht. Hij was toen negentien jaar. In Srebrenica overleven vertelt hij het aangrijpende verhaal van zijn familie voor, tijdens en na de Joegoslavische burgeroorlog, die in de jaren negentig de hele Balkan verscheurde. Zijn getuigenis is een must-read voor iedereen die wil begrijpen hoe een genocide opnieuw kon plaatsvinden in Europa.
Surviving Srebrenica
Keywords: Geschiedenis ; Joegoslavië