De draad tussen cliënt en begeleider : emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking - Vignero, Gerrit, ....- (Antwerpen : Garant Uitgevers, 2018)
In de hulpverlening aan personen met een verstandelijke beperking is het toepassen van thema's uit de ontwikkelingspsychologie erg bruikbaar gebleken. Het is niet zozeer de kennis van de fase waarin iemand zich bevindt die belangrijk is. Belangrijker is wat men met deze kennis kan doen in de begeleiding van een cliënt. De draad is een metafoor voor hoe de verbinding tussen mensen groeit doorheen de verschillende ontwikkelingsstappen. Het is een poging om deze verbinding te verduidelijken bij personen met een verstandelijke beperking zodat ouders en begeleiders gemakkelijker het niveau van emotionele ontwikkeling kunnen vertalen naar hun handelen. De metafoor van een draad wil helpen om bij de opvoeding of begeleiding de juiste afstemming te vinden, ook als die opvoeding of begeleiding moeilijk loopt. Waar zitten de draden van de cliënt? Met wie en op welke manier is hij verbonden?
Keywords: Emotionele ontwikkeling ; Gehandicapten; Mentaal gehandicapten ; Hulpverlening; Ontwikkelingpsychologie