Breinzicht : toegepaste neuropsychologie bij niet-aangeboren hersenletsel - Lambrecht, Wouter, ....-; Hermans, Noortje, ....- (Gent : Academia Press, 2018)
Ons brein is misschien wel ons belangrijkste orgaan: het regelt zowat alles wat we, al dan niet bewust, doen en niet doen. Wanneer iemands hersenen worden aangetast door een ongeval of ziekte, kan dat een enorme invloed hebben op zowel de persoon zelf als op zijn of haar directe omgeving. Zo'n niet-aangeboren hersenletsel of NAH is zeer complexe materie, want elk letsel is uniek en elk slachtoffer verwerkt dat op een andere manier. Dit boek biedt de lezer informatie over de werking van de hersenen, over de cognitieve functies zoals geheugen en spraak, en over de emotionele en gedragsmatige gevolgen van een NAH. Aan de hand van theorie over de hersenen en het zenuwstelsel, getuigenissen van patiënten, voorbeelden uit het echte leven en behandelingsadviezen bieden de auteurs een cruciaal overzicht aan studenten in de gezondheidszorg, mantelzorgers en zelfs de meer ervaren clinicus. Maar 'Breinzicht' is net zo goed een houvast voor familieleden van patiënten.
Keywords: Neuropsychologie