Evidence-based practice voor verpleegkundigen : gezamenlijke geïnformeerde besluitvorming - Hoegen, Peter, ....-; Verhoef, Joan, ....- (Amsterdam : Boom, 2020)
Om goede en verantwoorde zorg te kunnen bieden, streeft de verpleegkundige naar evidence-based practice (EBP). EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal (bewijs en evidence) om beslissingen te nemen met individuele cliënten (en/of hun naasten) over goede of gewenste zorg of behandeling. Het boek is als volgt opgebouwd: Deel I is een introductie in het gedachtegoed, de methodiek en gezamenlijke besluitvorming. Deel II behandelt het verzamelen en beoordelen van de collectieve kennis van cliënten en verpleegkundigen (evidence) en van bewijs vanuit verschillende onderzoekstypen (richtlijnen, systematische reviews, interventie-, diagnostisch en kwalitatief onderzoek). Deel III biedt concrete handvatten voor de toepassing van EBP en gezamenlijke besluitvorming in de dagelijkse praktijk. Evidence-based practice voor verpleegkundigen is geschreven door professionals en onderzoekers en bedoeld voor verpleegkundigen, studenten en docenten van opleidingen in de verpleegkunde. Ook beleidsmedewerkers, onderzoekers en managers in de zorg kunnen dit boek gebruiken bij het toepassen en implementeren van EBP in het eigen handelen of in een organisatie.
Keywords: Verpleegkunde ; Besluitvorming; Verpleegkunde ; Evidence-based practice