Professioneel reflecteren : werkervaringen omzetten in beter handelen - Hoonhout, Marcel, ....-; Van Luik, Christa, ....-; Duinker, Antoon, ....-; Knuwer, Annemieke, ....- (Amsterdam : Boom, 2020)
Van een professional mag je verwachten dat hij niet alleen knowhow heeft, maar ook een verhaal bij wat hij doet. Dat hij verantwoording kan afleggen en zijn overwegingen ook met klanten kan communiceren in de vorm van voorstellen of door hardop denken. Dat vraagt om het vermogen te reflecteren. Reflecteren op de professionele keuzes die je, vaak zonder erbij stil te staan, dagelijks maakt. Dit boek laat je zien hoe je dat doet. Professioneel reflecteren beschrijft een werkgerelateerde variant van reflecteren waarmee je als professional je werkzame opvattingen, waarden en afwegingen kunt opsporen en de invloed ervan op jouw functioneren in kaart kunt brengen. Als je in staat bent je professionele handelen expliciet te maken en te onderbouwen, kun je het vervolgens doelgericht verbeteren. Wie zorgvuldig en professioneel kan reflecteren kan groeien en blijven leren, zelfstandig en samen met anderen. In dit boek wordt nauwkeurig uiteengezet wat reflecteren inhoudt, wat een professional eigenlijk doet als hij reflecteert en krijgt de lezer een conceptuele analyse van reflectie aangereikt. Hierbij staan steeds de professionele werkervaringen centraal. En hoe je die ervaringen kan omzetten in nog zorgvuldiger handelen. De auteurs delen jarenlange ervaring op het gebied van coaching en supervisie. Ze geven les aan hogescholen en universiteiten of werken als (executive) coach. Hun gebundelde kennis maakt van Professioneel reflecteren een boek van onschatbare waarde voor iedere professional.