Gids voor de hardlooptrainer : op weg naar een goede begeleiding - Stigter, Aart, ....- (Nieuwegein : Arko Sports Media, 2020)
Aart Stigter is al veertig jaar actief in de loopsport, eerst als marathonloper (2u15'14”), daarna als trainer. Dit handboek is vooral gebaseerd op zijn dagelijkse praktijk. In deel 1 komen aan bod: opwarming, versnellingen, intervaltraining, loopvormen met duo's of trio's, heuveltraining, fartlek (vaartspel), afkoeling. In deel 2: de hartslagmeter, meting van maximale hartfrequentie, rustpols en anaerobe drempel, sporthart, trainingszones. Het hoofdstuk over voeding is in de vorm van vragen en antwoorden, niet in de volgorde van de dag. Dan volgen training en trainingsvormen, maar hier is het theoretischer dan in deel 1. Met oefeningen om de looptechniek te verbeteren, trainingsadvies, testlopen, organisatie van groepstrainingen, gedrag van de trainer tegenover de groep, tips omtrent veiligheid en extreem weer. Achterin voorbeelden van oefeningen, schema's van dertien weken voor beginners en gevorderden. Het zijn telkens slechts drie trainingen per week, veel te weinig om prestaties te leveren. De auteur heeft veel ideeën voor trainingen, oefeningen en trainingsvormen, maar niet duidelijk is waarom ze niet bij elkaar staan. De foto's in zwart-wit/groene steunkleur zijn louter illustratief. Vooral bedoeld voor trainers, maar ook individuele lopers kunnen er veel ideeën uithalen.