Zorgenmeisje : levenslang mantelzorger - Cosaert, Frauke, ....- (Antwerpen : Manteau, 2020)
Ervaringsverhaal van een moeder over de eerste achttien levensjaren van haar dochter met een verstandelijke beperking (autisme) en de manier waarop zij daar met de nodige strijd mee is omgegaan. Als middelste kind tussen twee broertjes is Marie van jongs af aan anders dan andere peuters. Hoewel de auteur op dat moment nog werkt als thuisbegeleidster van gezinnen met kinderen met ontwikkelingsstoornissen (en daar iets later mee stopt) weet zij dat zelf moeilijk in te passen in haar eigen gezin. Pas als ze stap-voor-stap de weg zet naar 'gedeelde zorg': buitengewoon onderwijs, internaat op weekdagen, en vakantie met alleen de zonen of alleen Marie, is de situatie voor haar weer leefbaar, hoewel ze een warme en symbiotische relatie met haar dochter blijft houden. Alle strubbelingen op deze weg worden uitvoerig beschreven, van erkenning van de handicap, therapieën en financiële tegemoetkomingen tot ontmoetingen met lotgenoten. Alles is geënt op de Vlaamse situatie; en hier en daar gebruikt ze Vlaamse termen, die in de context echter goed te begrijpen zijn. Achterin informatie over Belgische instanties als Magenta en Gezin & Handicap.