Hulpverlening en recht : juridische aandachtspunten, toepassingen en ethische reflecties - De Jonghe, Ingrid, ....-; Uyttenhove, Lee, ....- (Brussel : Intersentia, 2020)
Dit boek benadert hulpverlening vanuit een vakoverschrĳdende juridische, criminologische en pedagogische invalshoek met als doel de hulpverlener en de hulpverlener in wording juridische tools aan te reiken om de groeiende complexiteit van de hulpvragen beter te kunnen opvangen. Hierbij komen niet alleen de belangrijkste topics en wetswijzigingen in het jeugd- en strafrecht aan bod, maar ook andere verwante rechtstakken. Na een algemene situering van het begrip ‘recht' wordt vervolgens aandacht besteed aan de staatkundige organisatie, het procesrecht, het personenrecht, het familierecht, het verbintenissenrecht en de deontologie. De analyse en de bespreking van de opgenomen rechtstakken geven de hulpverlener de informatie die nuttig en nodig is voor de dagelijkse uitoefening van zijn of haar beroep. Het boek bevat tevens talrijke praktijktoepassingen, ethisch-maatschappelijke reflecties en vernieuwende voorstellen. Uitstekende basis voor de student en de hulpverlener in het ruime welzĳnswerk.
Keywords: Hulpverlening ; Beroepsethiek; Hulpverlening ; Beroepsgeheim; Hulpverlening ; Criminaliteit ; Jeugdcriminaliteit; Hulpverlening ; Deontologie; Hulpverlening ; Persoonsgegevens; Hulpverlening ; Privacy; Hulpverlening ; Recht ; Bestuursrecht; Hulpverlening ; Recht ; Familierecht; Hulpverlening ; Recht ; Gerechtelijk recht; Hulpverlening ; Recht ; Jeugdrecht; Hulpverlening ; Recht ; Personenrecht; Hulpverlening ; Recht ; Procesrecht; Hulpverlening ; Recht ; Publieksrecht; Hulpverlening ; Recht ; Sociaal recht; Hulpverlening ; Recht ; Staatsrecht; Hulpverlening ; Recht ; Strafrecht; Hulpverlening ; Recht ; Verbintenissenrecht