Van tanker naar speedboot : maak van je medewerkers de motor van innovatie - Daelman, Pieter, ....- (Leuven : LannooCampus, 2020)
De ondertitel van dit boek geeft de inhoud goed weer: hoe maak je van de medewerkers de motor van innovatie. Dit participatief innoveren vraagt om een specifieke bedrijfscultuur en aanpak. Vrij gebruikelijk in de aanpak is de innovatietrechter. Alleen wordt de start van dit proces vaak aan het toeval overgelaten. De Vlaamse auteur, o.a. bedrijfsleider en expert innovatiecultuur bij Bedenk, gaat juist op dit 'fuzzy front-end' in en komt met een model om ook dit deel van het innovatieproces te managen. Dit 'Cromax'-model bestaat uit een 3-bij-3-tabel met op de horizontale as drie fasen: oriëntatie, ideecreatie en ideepromotie. Op de verticale as drie niveaus: leiderschap, team en individu. Zo ontstaan negen velden, die elk helderheid geven over wat er in die fase door welk niveau gedaan moet worden. Ook legt de auteur de bewegingen tussen de fasen en tussen de niveaus uit. Het boek eindigt met een aantal gedachten over hoe je te werk kunt gaan. Het is een helder opgezet en geschreven boek, bedoeld voor managers en organisatiedeskundigen. Met bibliografie en eindnoten.