Aanspreken? Gewoon doen! : hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert - Heins, Gytha, ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Niet-effectief communiceren kan soms destructief voor een organisatie uitpakken, ondervond de auteur. Emoties, opgeroepen door de manier waarop een boodschap wordt overgebracht, worden vaak onterecht verbonden/verward met de emoties opgeroepen door de boodschap zelf. Volgens de auteur is de eerste stap om te ontdekken waarom het moeilijk is om iemand aan te spreken (als leidinggevende) en de tweede is het uitzoeken welke voordelen het aanspreken oplevert. De vele voorbeelden daarbij gaan over het goed contact leggen/hebben, tolerantie, (opbouwende) kritiek geven/krijgen, feedback geven/krijgen, slecht nieuws brengen, onderlinge afspraken, (on)begrip, grenzen stellen en kleur bekennen. De derde stap is het kiezen van het wanneer, wat en hoe om iets te vertellen. En de laatste stap is om als aangesprokene en als aanspreker de boodschap op zijn waarde te schatten en bespreekbaar te houden. Adviezen over wat (niet) te doen, samenvattingen en oefenopdrachten completeren dit studieboek. Erg veel voorbeelden, maar daar staat tegenover dat er erg veel situaties behandeld worden.