In dialoog : positieve, grensverleggende interactie in de klas - Alede'emeh, Montasser, ....-; Herbert Roeyers, ....- (Gent : Acdemia Press, 2014)
In de gelijknamige documentaire die op dvd bij dit boek zit vertellen zes (oud-)studenten met een autismespectrumstoornis (ASS) over hun uitdagingen en moeilijkheden in de overstap naar, en in het hoger onderwijs. Deze ervaringen worden gekoppeld aan wetenschappelijke inzichten. In het fraai vormgegeven boek worden deze verder uitgediept. Na enkele hoofdstukken over de achtergronden van autisme, met aandacht voor sociale communicatie, wederkerigheid, non-verbale communicatie en omgaan met routine, wordt ingegaan op oorzaken, frequentie en dergelijke. Kern voor een leerling met ASS in het onderwijs is dat deze totaal anders omgaat met informatie en deze op een geheel eigen wijze verwerkt. Door de in de tekst opgenomen uitspraken van (oud-)studenten met ASS wordt op een indringende wijze duidelijk gemaakt wat dit betekent voor de leerling. Extra studiebegeleiding, coaching, een speciale studiemethode en psychosociale begeleiding zijn noodzakelijk voor een kansrijke opleiding. Het boek is geschreven voor de Vlaamse markt, maar is perfect bruikbaar in de Nederlandse situatie. Met literatuurlijst en sfeerfoto's. Er is ook een website: www.studerenmetautisme.be, met naast de documentaire en informatie over het boek diverse toepasselijke links.