Door de bomen het bos zien : ontdek de eenvoud onder de complexiteit in relaties en organisaties - Bommerez, Jan, ....- (Almere : MultiLibris, 2016)
Een boek over leiderschap en leidinggeven. De schrijvers zetten zich af tegen het 'Newtoniaanse denken' van de industriële revolutie (dat te beperkt en lineair is) en willen de basisprincipes van de natuur weer centraal stellen; eenheid, verbondenheid en verscheidenheid oftewel zijn, doen en hebben. Uit verschillende theorieën (onder andere de quantumtheorie, evolutietheorie en chaostheorie) plukken ze diverse ideeën en gebruiken deze ter ondersteuning van hun theorie over transformationeel management, een zelforganiserend proces dat deels op 'flow' berust. Ook sluiten ze daarmee aan bij populaire stromingen. De grote hoeveelheid woorden maakt het niet gemakkelijk om tot de kern van hun betoog door te dringen. Deze is dat er meer is dan de som der delen, met name in de virtuele wereld van de kenniseconomie. De leidinggevende moet een kader scheppen voor organisatieverandering en beseffen dat niet alles meetbaar is of in geld is uit te drukken. En hun (new-age getint) advies aan leidinggevenden is, dat deze minder fragmentarisch de gebeurtenissen moeten interpreteren en meer aan systeemdenken moeten doen. Met een overzicht van geraadpleegde literatuur, maar zonder register.