De onderzoekende professional - Schuitema, Arnout, ....- (Bussum : Coutinho, 2020)
Het beroep van professionele zorgverlener in de welzijnssector vraagt om een onderzoekend vermogen: een onderzoekende houding om zelf onderzoek te doen. Je weet wat de uitwerking is van je handelen. Je bent op de hoogte van vakliteratuur. Je bent gemotiveerd, opmerkzaam, nieuwgierig, bedachtzaam en kritisch. Dat zijn basiskenmerken. Tracht deze in alle werksituaties te behouden. Niets is meer vanzelfsprekend. Vakinhoudelijke informatie dien je ook kritisch te beoordelen: welke informatie heb je nodig? Een onderzoektraject bestaat uit observatie, interviews en informatie verwerken; hoe betrouwbaar is die informatie en uiteindelijk de conclusie? De onderzoeksmethoden worden bepaald door situaties. Moet je snel in actie komen bij een crisis of kun je rustig alle tijd nemen? Ga je gestructureerde of ongestructureerde methoden toepassen? Ten slotte moet je de informatie ook nog overbrengen. In de vorm van een dwarsligger leest de zorgprofessional hoe je een onderzoek uitvoert. Beknopt, concreet, een geprogrammeerde instructie.
Handleiding voor onderzoek door professionele hulpverleners in de welzijnssector.