Dominantie : waarom we denken wat we denken - El-Kaddouri, Warda, 1990- (Gent : Academia Press, 2020)
Warda El-Kaddouri belicht in haar eerste boek het relationele en hiërarchische begrip ‘dominantie'. Zij benadert dit vanuit het perspectief dat in onze maatschappij meestal wordt ingenomen wanneer we bijvoorbeeld grote en kleine verhalen vertellen. Vaak is dat het eurocentrische perspectief van hoogopgeleide, welgestelde witte mannen. Het essay bestaat uit twee delen: over dominantie, macht en autoriteit, en over de literaire canon als voorbeeld van een dominant perspectief. De auteur is literatuurwetenschapper, schrijfster, junior-redacteur van De Groene Amsterdammer en voormalig VN-vertegenwoordiger. Het is haar bedoeling kritisch naar deze verhalen te kijken, inzicht daarover te verwerven en tot verbeteringen te komen. Hoewel niet iedereen het eens zal zijn met haar insteek dat ware kennis niet bestaat, kan worden geconcludeerd dat in dit boek een relevante en dringende vraagstelling centraal staat, waar op een heldere, toegankelijke manier op wordt ingegaan. Voor iedereen die is geïnteresseerd in het huidige debat over waarheid en perspectief.