Armoede en bestaansonzekerheid : beleid en sociaal professionele aanpak - Witte, Toby, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2021)
Armoede is samen met bestaansonzekerheid en sociale ongelijkheid een complex vraagstuk dat in vele vormen tot uiting komt. Werkloosheid, eenzaamheid of bijvoorbeeld een zwakke gezondheid treft zowel volwassenen als jongeren en grijpt diep in op hun leven. De aanpak ervan is een sociale, economisch en politieke uitdaging waar sociaal professionals een belangrijke rol in spelen. Armoede en bestaansonzekerheid biedt kennis en inzichten vanuit wetenschappelijke perspectieven en theoretische concepten voor duurzame armoedebestrijding. De uitgave beschrijft de achtergrond en brede context van het armoedevraagstuk. Daarnaast gaat het dieper in op verschillende domeinen, dimensies en interventies. Armoede en bestaansonzekerheid bespreekt alle factoren die de kwaliteit van leven bepalen: financiën, gezondheid, wonen, (betaald) werk en opleiding. Aan de orde komt armoede in gezinnen, bij ouderen, dak- en thuislozen en vluchtelingen. Daarnaast is er aandacht voor armoede in steden en wijken, de rol van scholen, de (geestelijke) gezondheidszorg en de schuldhulpverlening. Door de combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden en online studiemateriaal in de vorm van activerende opdrachten, reflectievragen en tools, worden het inzicht, de kennis en vaardigheden van sociaal professionals rondom dit complexe vraagstuk vergroot. Het boek is geschreven voor de hogere sociale studies en hogere gezondheidszorgopleidingen. Daarnaast is het interessant voor professionals in het brede sociale domein, (beleids)ambtenaren en sociale wijkteams.
Keywords: Armoede ; ondersteuning; Armoedebeleid