Armoede en sociale uitsluiting : jaarboek 2020 - Coene, Jill, ....- (Leuven : Acco, 2020)
Deze 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk. Wat is het nut van online gezondheidsinformatie en heeft iedereen daar toegang toe? Wat betekent de invoering van het elektronisch artsenvoorschrift voor kwetsbare doelgroepen? Het boek bespreekt een aantal gevolgen van de digitalisering voor de arbeidsmarkt. Robotisering kan menselijke arbeid vervangen, wat een belangrijke uitdaging voor onze toekomst vormt. Moeten we niet nadenken over een belasting op robots of artificiële intelligentie? Biedt de digitale platformeconomie voldoende arbeidskansen en werkzekerheid? De digitalisering dwingt ons ook om stil te staan bij ethische kwesties, zoals de impact van big data op mensen in armoede. Ook cybercriminaliteit verdient onze aandacht. Het Netwerk tegen Armoede belicht aandachtspunten van digitalisering vanuit het oogpunt van zijn achterban. Het themadeel sluit af met een essay over de rol van technologie in het oplossen van sociale problemen. Uiteraard bevat dit boek ook een aantal meer algemene analyses over armoede en sociale uitsluiting. Zo komt een alternatieve manier om welzijn te meten aan bod en zoomen we in op de rol van Europa in armoedebestrijding. Daarnaast krijgen we meer inzicht in de situatie van jongeren. Welke kansen en uitdagingen biedt het stelsel van duaal leren? Zijn hun jobs meer precair en wat betekent dat voor hun welzijn? Ook leren we hoe sociaalwerkorganisaties omgaan met het spanningsveld tussen generalistisch en specialistisch werken. In een laatste deel presenteert het Jaarboek een uitgebreid overzicht van cijfers inzake armoede en sociale uitsluiting.