Praktijkboek geïntegreerde cognitieve gedragstherapie : protocollaire behandelingen op maat - ten Broeke, Erik, ....-; Korrelboom, Kees, 1951- (Bussum : Coutinho, 2021)
Relatief kortdurende protocollaire behandelingen bij psychische stoornissen hebben een vaste plaats gekregen in de huidige behandelpraktijk. Het combineren van wetenschappelijk onderbouwde protocollaire behandelingen met patiënt-specifieke behandelingen is hierbij het uitgangspunt. In het Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie laten de auteurs zien hoe deze protocollaire behandelingen in de praktijk werken en hoe ze gecombineerd kunnen worden met doelgerichte, gefundeerde, op de patiënt toegesneden interventies. Naast enkele algemene hoofdstukken ligt de nadruk op de bespreking van de behandeling van patiënten met diverse stoornissen. Om de kracht van GCGt te laten zien, worden eerst de stoornis en de beschikbare standaardbehandelingen algemeen beschreven. Daarna wordt aan de hand van een concrete casus een protocollair gestarte behandeling uitgewerkt. Met behulp van het GCGt-model reflecteren de auteurs vervolgens op het praktisch-therapeutisch handelen in deze casus, zeker waar wordt afgeweken van de protocollaire behandeling. Samen met de vele praktische tips en adviezen, slaan zij hiermee een brug vanuit het model en de werkwijze van GCGt, naar de toepassing ervan in de praktijk bij een groot aantal stoornissen. Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie biedt praktische handvatten en ondersteuning voor zowel de therapeut in opleiding als de ervaren cognitief gedragstherapeut...
Keywords: Cognitieve gedragstherapie