Handboek kwartiermaken : de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg - Dierinck, Peter, ....- (Antwerpen : Witsand Uitgevers, 2020)
In dit Handboek Kwartiermaken beschrijft psycholoog Peter Dierinck hoe de vermaatschappelijking van geestelijke gezondheidszorg in de praktijk kan verlopen. Kwartiermakers bereiden daartoe de weg. Zij leggen contacten met burgers, verenigingen of andere organisaties buiten de ggz. De focus ligt niet op het veranderen van mensen met psychische kwetsbaarheid maar wel van hun omgeving. De kwartiermaker zoekt daarom plaatsen waar ontmoeting mogelijk is en waar het verschil mag bestaan, met als langetermijndoelstelling het bereiken van duurzame inclusie. Kwartiermakend hulpverleners vertrekken vanuit de noden van de persoon die zij begeleiden en proberen inzicht te krijgen in zijn of haar zeer persoonlijke logica en dynamiek door (vaak letterlijk) samen op stap te gaan, in een relatie van gelijkwaardigheid. Dat maakt van kwartiermaken een gezamenlijke zoektocht, waarbij de kwartiermakend hulpverlener het talent ontwikkelt om belangrijke kantelmomenten te herkennen, samen bij te sturen wanneer er hindernissen zijn, samen te rouwen om wat niet lukt en samen te genieten van wat wel lukt. In die zin is kwartiermaken een intense ontmoeting tussen mensen, met empathie, mededogen en begrip als kernbegrippen en waarbij er veel ruimte is voor feedback en hoop.