Rupsen horen poepen : praktijkgids natuurbeleving - Boogmans, Jeanette, ....- (Zeist : KNNV Uitgeverij, 2010)
In dit boek over natuurbeleving bij kinderen ruik, proef, voel en beleef je de natuur om ons heen. Na een korte, inspirerende inleiding komt alle natuurinformatie via de zintuigen (voelen, ruiken, proeven, zien en horen) met nog eentje extra (evenwicht) voorbij. Ieder zintuig heeft een eigen hoofdstuk en een eigen kleur; ieder hoofdstuk is volgens een vaste structuur opgebouwd: gedicht, spreuken, mens en zintuig, dier en zintuig, tips (in tuin en park, natuur), werkvormen, korte verhalen en een natuurkalender. Prachtige, grote en kleine kleurenfoto's ondersteunen de tekst en prikkelen om zelf te gaan kijken en onderzoeken. Alle tips zijn gemakkelijk uitvoerbaar, je hebt meestal alleen de natuur en jezelf nodig! De werkvormen geven een breed scala van ideeën die praktisch en concreet uitgewerkt zijn (aantal, leeftijd, tijdsduur, materiaal en randvoorwaarden). Hierdoor kun je ze, na het lezen en na het verzamelen van de eenvoudige materialen, gemakkelijk uitvoeren! En dat is nu precies wat de auteur bedoelt: beleef de natuur, doe de natuur, ga op ontdekking, laat je verwonderen en verrassen! Op de achterflap wordt op een aantal onderdelen de link gelegd naar diverse kerndoelen uit het basisonderwijs. Rijke uitgave voor ieder die met jonge kinderen leeft en werkt.
Veel wetenswaardigheden en ideee͏̈n om jonge kinderen kennis te laten maken met de natuur. Gids voor ouders en opvoeders met veel kleurenfoto's.