Les is meer : 141 manieren om gewenst gedrag te bevorderen - Teitler, Peter, ....-; Ruben Teitler, ....- (Bussum : Coutinho, 2020)
Praktijkboek voor (aankomende) leraren po, vo, mbo en het speciaal onderwijs die op zoek zijn naar gereedschap om goed beslagen ten ijs te komen als het gaat om het bevorderen van gewenst gedrag. Na een beknopte introductie met als theoretisch paradigma de fases van groepsvorming (Tuckman) en de Roos van Leary, komt de praktische informatie in vijf hoofdstukken tot de lezer. Adviezen voor eerste lessen (de eerste klap is een daalder waard), reageren op gewenst en ongewenst gedrag, corrigeren van ongewenst gedrag, wat als leerlingen… en wat je beter niet kunt doen! Een vijftiental bijlagen (meteen te gebruiken), een uitgebreide literatuurlijst en register sluiten deze praktische uitgave af. Aan de hand van 141 herkenbare voorbeelden uit de praktijk (vooral uit vo en mbo), met toelichting en oefening, kan de lezer zelf, of samen met anderen (intervisie, rollenspel) aan de slag. Eenvoudig kleurgebruik ondersteunt de informatie – een enkele cartoonachtige tekening geeft wat lucht in de zware materie. Een uitgave die niet mag ontbreken op lerarenopleidingen – oefenen maar!
Praktijkboek, inspiratiebron en oefenboek voor (aankomende) leraren po, vo, mbo en speciaal onderwijs, gericht op het in stand houden en verdiepen van de vanuit liefdevolle autoriteit opgebouwde band met leerlingen.