Oplossingsgericht werken met ouderen - Den Haan, René, ....-; Bannink, Fredrike, ....- ([Amsterdam] : Pearson, 2019)
Dit is een geheel herziene editie van het 'Handboek oplossingsgerichte gespreksvoering met ouderen' (2012)*. Het boek legt de focus niet op gebreken, maar op het inzetten van iemands sterke kanten, dromen en wensen. De auteurs zijn gezondheidszorgpsycholoog en docent, respectievelijk klinisch psychologe, docente, trainster en auteur. Dit boek biedt theorie, praktische toepassingen en casuïstiek waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe deze manier van begeleiden en gesprek voeren de uiteenlopende soorten professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg handvatten geeft om voor alle partijen constructief en effectief te werken. Aan bod komen bijvoorbeeld het behoud van veerkracht en optimisme bij ouderen, het zien van de oudere als co-expert, het goed omgaan met cognitieve beperkingen (dementie) en het oplossingsgericht werken binnen zorgteams. Bevat praktische lijstjes, overzichten van websites en literatuur en een register. Een helder boek voor de zorgprofessional.
Gids voor zorgverleners in de (geestelijke) gezondheidszorg aan ouderen, om de verlangens en mogelijkheden van de oudere mens systematisch in te zetten wanneer deze wordt geconfronteerd met gebreken en problemen.