Gelukkig ben ik niet de enige : maak van schaamte en kwetsbaarheid je kracht! - Brown, Brené, ....- (Utrecht : Lev., 2020)
Meer dan 350 pagina's over schaamte met een groot aantal invoelbare voorbeelden van door de auteur geïnterviewde vrouwen. Een zestigtal ondervroeg zij na een aantal jaren opnieuw om de resultaten van haar interventies in kaart te brengen. Kritische bewustwording van schaamtegevoelens, het achterhalen van oorzaken en triggers, het delen van schaamtevolle momenten en de moed de eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien, dat alles samen vergt gedegen zelfonderzoek en in veel gevallen therapeutische hulp. Uiteindelijk komt zij uit op compassie en verbondenheid als middelen om patronen te doorbreken en beter te functioneren in gezin en maatschappij. De lezer krijgt het gevoel dat een en ander haalbaar is. Het boek gaat uitsluitend over de ervaringen van vrouwen, alleen in het laatste hoofdstuk tipt zij iets aan over schaamtegevoel bij mannen. De vertaling is adequaat, al is het even wennen aan woorden als 'schaamteveerkracht', 'schaamteweb' en 'schaamtegordijnen'. Haar website (www.brenebrown.com) voorziet in oefeningen en verwijst naar relevante literatuur. Het boek stoelt op gedegen onderzoek. Vooral wat hoger opgeleide vrouwen die zich verder willen ontwikkelen op psychologisch gebied zullen dit boek waarderen. De diepgaandheid en de invoelbaarheid zijn een pre.
Handreiking voor vrouwen betreffende schaamte en hoe daarmee om te gaan.