Sociologie voor de praktijk - Hoeksema Klaas J., ....-; Van der Werf, Siep, ....- (Bussum : Coutinho, 2017)
Sociaal werkers, verpleegkundigen, (HR)managers, handhavers, docenten en andere sociale professionals hebben in hun werk altijd met mensen te maken. Inzicht in samenlevingen en menselijke netwerken is onmisbaar voor de uitdagingen waarvoor deze professionals staan. Om menselijk gedrag te begrijpen en te veranderen, is kennis van sociologisch denken en kijken onmisbaar. Sociologie voor de Praktijk is een toegankelijke inleiding in de sociologie en biedt handvatten voor het toepassen van sociologische kaders in de praktijk. Het begrip 'macht' is in dit boek het sleutelbegrip voor de ontsluiting van de belangrijkste sociologische concepten en maatschappelijke thema's, als sociale ongelijkheid, emancipatie, onderwijs, diversiteit en uitsluiting, arbeidsverhoudingen, individualisering en globalisering. De vele vragen, voorbeelden en citaten maken het een praktisch en levendig boek. Die boek richt zich op het hoger onderwijs, met name op agogische en zorggerichte, sociaal juridische, bedrijfskundige en beleidskundige studies. Het is tevens waardevol voor iedereen die sociale systemen en invloed van maatschappelijke veranderingen wil begrijpen. De achtste druk van Sociologie voor de praktijk is volledig geactualiseerd. De maatschappij staat niet stil en daarmee veranderen ethiek, wetten en de culturele verbanden. In de nieuwste druk wordt bijvoorbeeld de sociale ongelijkheid tussen autochtonen en migranten en de spanningen en ontevredenheid in eigen land die daarmee samenhangen in sociologisch perspectief geplaatst. Ook komen de grote transities in de zorg en welzijnssector aan bod, net als de participatiemaatschappij, de informatiesamenleving en de verdergaande individualisering van de maatschappij.
Keywords: Sociologie