Eerst vasthouden, dan loslaten : het emancipatorisch methodisch kader : houvast voor hulpverleners - De Corte, Karel, ....- (Antwerpen : Garant, 2014)
Bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking komen emancipatie, zelfbepaling en andere burgerschapsmodellen almaar meer aan bod. Iedereen is in de weer om deze mensen een plaats te geven met volwaardige rechten en plichten. Zeker hulpverleners proberen dit dagelijks in de praktijk te zetten. Deze paradigmaverschuiving heeft alle actoren in de social profit in het burgerschapsmodel gekatapulteerd. Cliënten voelen zich niet alleen geëmancipeerd, maar ook soms eenzaam, geïsoleerd en onveilig. Iedereen, ook de samenleving in haar geheel, is op zoek naar houvast. In het spanningsveld tussen zelfbeschikking van de cliënt en de verantwoordelijkheid als hulpverlener heeft de auteur het EMK – Emancipatorisch Methodisch Kader ontwikkeld, dat niet alleen kansen tot zelfontplooiing voor de cliënten garandeert, maar ook veiligheid voor hem en zijn begeleiders. Het EMK beschrijft het emancipatieproces in een relationeel, instrumenteel, evaluatief en strategisch kader, rijkelijk geïllustreerd met praktijksituaties. Het boek is bestemd voor alle betrokkenen in de social profit.
Keywords: Hulpverlening : verstandelijke beperking; Hulpverlening ; emancipatie