Houden van dingen die niet perfect zijn : compassie voor jezelf en anderen - Sunim, Haemin, ....- (Amsterdam : Boekerij, 2019)
Van de van oorsprong Zuid-Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim (1974) verscheen eerder al de bestseller ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt'*. In zijn nieuwste boek draait het vooral om compassie voor jezelf wanneer het gaat over imperfecties van jezelf en van anderen. Sunim schrijft over de zorg voor jezelf, familie en intieme relaties, moed, empathie en spiritualiteit. De hoofdstukken beginnen met een essay-achtige en vaak persoonlijk gekleurde tekst, waarna een aantal aforisme-achtige passages volgen die tegelijkertijd diepzinnig zijn als alledaags menselijk. De boeddhistische spiritualiteit ligt er niet dik bovenop, het gaat Sunim vooral om levenskunst voor iedereen. De aandacht voor het eigen innerlijk zorgt ervoor dat je oog krijgt voor de noden van de ander. De talloze kleurrijke illustraties van Lisk Feng maken dit boek aantrekkelijk; de in warme kleuren afgebeelde taferelen zetten aan tot nadenken over het verhaal erachter. Prachtig, warm en menselijk boek dat op veel niveaus aanspreekt en aanzet tot grasduinen, hoppend lezen en zelfreflectie.
Inspirerende levenslessen van een zenmonnik over compassie voor jezelf en anderen, wanneer het gaat over imperfecties van jezelf en van anderen in alledaagse kwesties. - Mindfulness - Zenboeddhisme - Mededogen - Oosters denken