Europees preventiehandboek : een leidraad voor wetenschappelijk onderbouwde preventie in de praktijk - Jongbloet, Johan, ....-; Coone, Annemie, 1978-; Van der Kreeft, Peer, ....- (Brussel : Politeia, 2020)
Het Europees preventiehandboek is een uitgave van het gerenommeerde European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) en gebaseerd op robuuste en recente gegevens uit de internationale preventiewetenschap. Met dit handboek kun je dus vlot beslissingen nemen over preventie. Daarnaast is het een handig naslagwerk voor preventieopiniemakers en beleidsvoerders. De meeste studies die in het handboek beschreven worden, komen vanuit het werkveld van drugproblemen en -verslaving. Veel theorieën, modellen en methodes zijn echter ook bruikbaar op het bredere terrein van preventie. Hogeschool Gent stond aan de leiding van het Europees team dat het handboek samenstelde. De auteurs van de Nederlandse versie zijn ook alle drie actief in het preventieonderzoek en de opleiding Sociaal Werk van de Hogeschool Gent.
Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving