Être et avoir - Philibert, Nicolas, ....- (Arnhem : Contact Film, 2002)
Met veel liefde gemaakte, ontroerde succesdocumentaire over een van de vele honderden Franse dorpschooltjes, waar alle leerlingen in één klas passen. In een dorpje in de Auvergne geeft Gorges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze verschillende kinderen met een verschillende leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek. Philibert filmde de kinderen ook thuis op de boerderij, als ze aan het werk zijn of op hun huiswerk zitten te zwoegen, al dan niet 'geholpen' door hun ouders. Het einde van de film is ook het einde van de loopbaan van de onderwijzer: hij gaat met pensioen en neemt geëmotioneerd afscheid.
EAN : 9789078716037
Keywords: Frans ; lager onderwijs; Frans ; didactiek