Handboek KOP-model : kortdurende interventies voor de basis-ggz - Rijnders, Paul, ....-; Heene, Els, 1972- (Amsterdam : Boom, 2021)
Middels het zogenaamde KOP-model kunnen veel psychische klachten in de eerste lijn worden behandeld. Een behandelaar die werkt volgens het KOP-model (Klacht-Omstandigheden-Persoonlijke stijl) probeert de patiënt te helpen om weer overzicht en controle over zijn situatie te krijgen. Na de onderbouwing van het theoretisch concept wordt de behandelmethode in vijf stappen uitgelegd. Hierbij wordt aandacht gegeven aan alle noodzakelijke stappen voor deze kortdurende psychologische behandeling en aan de te hanteren vragenlijsten en werkschema's. Vervolgens wordt beschreven hoe en met welke aanpassingen het model kan worden toegepast bij doelgroepen, zoals kinderen, jongeren en ouderen en specifieke klachten, relatie- en verslavingsproblemen, rouwklachten, calamiteiten en crisissituaties. In het laatste deel komen allerlei bijkomende zaken aan de orde over hoe om te gaan met juridische en medicatievraagstukken. Een helder beschreven methodiek met herkenbare casussen voor eenieder die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg of die daarvoor aan het studeren is. Herziene en geactualiseerde editie. Met referenties, trefwoordenregister en informatie over de auteurs.
Geestelijke gezondheidszorg ; Psychotherapie