Ken jezelf : inleiding in de filosofie - Houtteman, Yvan, 1962- (Gent : Owl Press, 2019)
In een onbewaakt moment durft een student wel eens de voorrang te geven aan de lokroep van het warme bed dan aan een ochtendlijk college filosofie. Niet helemaal onterecht misschien, want de stemmen die het nut van de filosofie en andere zogeheten alfa-wetenschappen ter discussie stellen, klinken de laatste jaren steeds luider. Yvan Houtteman maakte daarom van zijn inleidende cursus een uitstekend boek dat de relevantie van een filosofische blik op de hedendaagse samenleving duidelijk illustreert. De meeste grote namen van de westerse wijsbegeerte – van Socrates over Kant naar Arendt – passeren de revue; de kernthema's worden bevattelijk toegelicht. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met de vertaling van de filosofie naar het eigen leven, onder het motto: ken uzelf. De grote afwezige op het filosfisch feestje is Thomas van Aquino. Dat net een van de grootste scholastici aan het rijtje ontbreekt, is wat bitter. Desalniettemin, voor wie een begrijpelijke snelcursus filosofie wenst: dit is uw kans! Voorzien van illustraties in kleur en zwart-wit en een literatuurlijst, maar geen register; in de toegankelijkheid is voorzien door een uitgebreide inhoudsopgave. Deze inleiding tot de westerse wijsbegeerte is gericht op studenten, maar ook interessant voor andere lezers.
Inleiding tot de westerse wijsbegeerte.