Als je iemand verliest die je niet kan verliezen : novelle - Ait Hamou, Ish, ....- (Antwerpen : Manteau, 2016)
De auteur schreef deze novelle naar aanleiding van de campagne van Te Gek!? in 2016. Te Gek !? is een organisatie die probeert om geestelijke gezondheidsproblemen in de media en bij het grote publiek bespreekbaar te stellen. N.a.v. de verfilming werd er in 2018 een filmversie van de novelle uitgebracht onder de titel Klem
Eerste zinnen De deuren van de spoeddienst sloegen open. Twee ambulanciers, hun gezichten bleek van de bloedstroom die uit het lichaam van de patiënt vloeide, duwden de zesendertig man met ... Je moet het danser en tv-personaliteit Ish Ait Hamou nageven: hij krijgt de jeugd aan het lezen. Wie jongeren, ook van allochtone afkomst, enthousiast kan maken voor het geschreven woord, verdient een pluim. Dat hij zijn nieuwe novelle in opdracht schreef voor Te Gek!, de organisatie die psychische problemen uit de taboesfeer wil halen, siert hem zo mogelijk nog meer. Tot daar het goede nieuws. Ait Hamous korte novelle over een chirurg die een gemolesteerde vlu [lees meer]chteling op haar operatietafel krijgt, wekt vooral ergernis op. Vooral door de ongeloofwaardige scenes – wat te denken van vrouwelijke artsen die in een operatiekwartier liever een partijtje kibbelen dan een doodbloedende patiënt te redden? – maar ook door de krakkemikkige zinnen die vaak kant noch wal raken. Al in de openingszinnen lijken de verplegers via communicerende bloedvaten verbonden met hun patiënt, maar dat bedoelt Hamou natuurlijk niet. Zo struikel je vaker over taalkundige draken. Ongeacht welk publiek je voor ogen hebt, en hoe nobel je inzet ook, enige literaire zorgvuldigheid is wel een basisvereiste.