Hard hart - Ait Hamou, Ish, ....- (Antwerpen : Manteau, 2015)
Ish Ait Hamou kan dansen. Zijn eerste roman over de zoektocht naar echte liefde bewijst dat hij ook kan schrijven. Het móet. Iedere generatie opnieuw moeten jonge schrijvers romans schrijven over de allesverzengende eerste liefde, over het hevige verlangen naar die Ene Allesvervullende. Goethe schreefHet lijden van de jonge Werther op zijn vijfentwintigste. Ish Ait Hamou is zesentwintig. Zoals het hoort in weltschmerz-romans over grote liefdes staat alles op het spel. Geen literaire spelletjes, geen postmoderne fratsen passen bij dat hooggestemde liefdesideaal. Hamou lijkt ongeremd romantisch. Maar de naïviteit die lang en goed gedoseerd de boventoon voert inHart hard, blijkt een zorgvuldig uit [lees meer]gezet dwaalspoor. Uiteindelijk knalt door de zoete klanken van Hamou's liefdesgeschiedenis een duistere en dreigende ondertoon, en blijkt niets wat het lijkt. Ish Ait Hamou is bekend als danser, choreograaf en jurylid van de VTM-dansshowSo you think you can dance. Hij komt uit een Vilvoordse familie; zijn broer Mounir is acteur, onder meer in de filmLes Barons. Als kind ontdekte Ish Ait Hamou breakdance en besloot daarin uit te blinken. Op zijn achttiende had hij al zijn eerste grote opdracht als choreograaf binnen. Op het eerste gezicht geen cv voor een schrijver, maar daar heeft Hamou lak aan.
Tom MacLeigh (ik-figuur) verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachella, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen.