Instituut voor briljante mislukkingen : maak ruimte om te experimenteren, innoveren en leren - Iske, Paul Louis, ....- (Antwerpen : Business Contact, 2020)
Dit boek over mislukkingen gaat over twee typen: het eerste type mislukking is een handeling die (per ongeluk) leidt tot een beter resultaat dan bedoeld; het tweede type is een handeling die minder waardevol is, maar waarvan kan worden geleerd. Beide typen worden genoemd als 'briljante mislukkingen'. De auteur noemt enkele voorbeelden: Viagra en de miljarden-mislukkingen van Warren Buffett, die uit verkeerde investeringen lessen trok maar weinig winst behaalde. Ook uit de Chinese overname van ADO Den Haag kan worden geleerd. De auteur geeft in zijn boek een aantal bedrijfseconomische lessen, bijvoorbeeld over kennis: handelingen, duidelijke beschrijvingen, benodigde kennis en kennisbronnen. Een interessant hoofdstuk handelt over cultuurverschillen en 'briljant mislukken'. In de Verenigde Staten, Indonesië, Zuid-Korea en Afrika worden mislukkingen op verschillende manieren geïnterpreteerd. Het boek vormt een soort cursusboek, waarin wordt gewaarschuwd voor mislukkingen, maar waarin ook wordt gesteld dat die onontkoombaar zijn en leerzaam. Prettig leesbaar, praktisch boek voor ondernemers. Met illustraties in zwart-wit en een literatuurlijst.
Adviezen aan ondernemers voor het omgaan met mislukkingen, ervan te leren en ook ervan te profiteren.