Habibi : het lief en leed van lgbt-moslims - Peumans, Wim, ....- (Antwerpen : Vrijdag, 2021)
'Lgbt en moslim? Dat kan en mag toch niet? Bestaat dat wel?' Op het eerste gezicht lijkt het misschien een tegenstrijdigheid. Het roept vragen op, reacties van ongeloof, verwondering en onbegrip. Bij sommigen een mate van weerstand en zelfs weerzin. Op basis van diepgaand onderzoek brengt Wim Peumans tien openhartige en vaak ontroerende portretten van lgbt-moslims in België en Nederland. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van lgbt's. Gekneld tussen hoop en angst, verwachtingen en dromen, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, God en zichzelf, zijn de mannen en vrouwen in dit boek vooral op zoek naar liefde; naar iemand die ze habibi – mijn liefje – kunnen noemen. ‘Je bent plots niet meer alleen, je krijgt nieuwe, verhelderende referenties, je verhaal krijgt een veilige plek om verteld en gehoord te worden. Habibi nodigt uit tot het vormen van een genereus, open en volwaardig beeld van iets dat vaak een zeer intieme, persoonlijke identiteitsbelevenis is.' - Sidi Larbi Cherkaoui, danser, choreograaf en artistiek directeur Ballet van Vlaanderen ‘Ik ben geraakt en ontroerd door deze prachtige portretten, en voel zoveel bewondering voor hun kracht, moed en geloof in zichzelf. Het is zo belangrijk dat deze verhalen verteld, gelezen en gehoord worden.' - Danira Boukhriss Terkessidis, journaliste en tv-presentatrice
Islam en homoseksualiteit