Macht en onmacht : een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting - Beeckman, Tinneke, ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2021)
Dit wijsgerige essay beweegt zich op het snijpunt van fundamentele vragen en begrippen en de politieke en (journalistieke) actualiteit. Lang fungeerde 'waarheid' als richtpunt van het wijsgerige, in het algemeen van het speculatieve denken en sanctioneerde zo de status van politieke theorieën en morele opvattingen. Waarheid verankerde zo hun doorwerking in de feitelijke politieke en morele praktijk. In de vloedgolf van het postmodernisme met zijn radicale laïcisme en totale liberalisme/libertinisme is deze werking onder druk komen te staan en openbaart zich in theorie en praktijk onmacht. De crisis ronde de aanslag op Charlie Hebdo en de brede reacties daarop laat dit zien. Zaak is om het verlichte denken in zijn gerichtheid op waarheid weer aan het licht te brengen, zodat zij als ideaal, richtpunt en criterium weer haar plaats krijgt. Op naar een integratie van (traditionele) metafysica en verlichtings-denken. Een grondige wijsgerige beschouwing over een actuele frictie in de doorwerking van de wijsbegeerte in de moderne cultuur.
Wijsgerige beschouwing over een frictie in de geschiedenis van de westerse filosofie en de doorwerking daarvan in politiek en moraal.