Schrijven is schrappen - Hogenkamp, Hans, ....- (Antwerpen : Atlas Contact, 2014)
De schrijver is directeur van en docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ook schrijft hij verhalen en essays. Dit boekje is een nuttige aanvulling op andere schrijfhandleidingen. Wat hierin vaak nauwelijks ter sprake komt, wordt in dit boekje sterk benadrukt: schrijven is schrappen. Hogenkamp geeft met zijn kernadvies: 'schrappen tot de essentie' elke schrijver houvast. Wat kan beter geschrapt worden, welke verhaallijnen doen ertoe en welke niet, welke scènes maken het verhaal onnodig ingewikkeld. Belangrijk is ook om kritisch het eigen woordgebruik door te nemen: '... ieder woord in iedere zin [zal] tenminste één keer zorgvuldig gewogen moeten worden'. Kom verder in ieder hoofdstuk en elke scène onmiddellijk ter zake. Schrijf zoveel mogelijk 'in medias res'. De belangrijkste adviezen worden van een aandachtstreep voorzien of in een kader geplaatst. Met voorbeelden uit de literatuur. Hogenkamp heeft een zeer effectief boekje geschreven: nuttig en instructief.
Tips voor het schrijven van een doelgerichte tekst. Creatief schrijven