Experthandboek datavisualisatie in Excel : met 275 voorbeelden van visualisaties - De Groot, Wim, ....- ([Culemborg] : Van Duuren Informatica, 2017)
Binnen Excel kan niet alleen veel data worden opgeslagen en bewerkt, de gegevens kunnen ook worden omgezet in een visuele presentatie: grafieken, staat- en cirkeldiagrammen, trendlijnen en dashboardpresentaties. Dit boek richt zich op Excelgebruikers die van visualisering echt werk willen maken. In het eerste deel gaan vijf hoofdstukken over het maken, aanpassen en opmaken van grafieken, het maken van grafieken in een cel(lengroep) naast de data, een zogenaamde sparkline, en de juiste selectie van gegevens onder meer met behulp van voorwaardelijke opmaak. In het tweede, thematische deel gaat het over visualisaties in de tijd, van getallenreeksen en van delen ten opzichte van het geheel. In het derde deel ligt de focus op de wijze van presenteren. Een overzicht van do's en don'ts, de essentie van dasboardpresentatie, van gebruik van PowerPoint, draaigrafieken en interactiviteit. De auteur heeft het boek en de oefeningen geschikt gemaakt voor alle Excelversies vanaf 2007. Hoewel specialistisch qua onderwerp, is het boek geschikt voor een brede groep Excelgebruikers. Voor minder ervaren Excelgebruikers een goede start en voor ervaren gebruikers biedt het boek veel mogelijkheden aan.
Excel is al lang de status voorbij van een programma voor boekhouders en controllers. Met de komst van Big Data toont Excel zich van onschatbare waarde voor sales, marketing en data driven organisaties. Waarom? Simpelweg omdat het met behulp van Excel mogelijk is om cijfers te visualiseren. Ze zijn hierdoor beter interpreteerbaar, er kan een verhaal gecreëerd worden (storytelling) en cijfers worden ineens spectaculair en interessant. Met een simpel grafiekje alleen kom je er niet. De kracht van Excel aan de oppervlakte brengen is Wim de Groot wel toevertrouwd. Met dit nieuwe boek speelt hij in op de toenemende vraag naar een Nederlandstalig boek over datavisualisatie in Excel. Optimaal gebruik maken van Big Data? Dit boek toont de mogelijkheden die Excel onder de motorkap heeft zitten! U leert kritisch te kiezen welke visualisatie uw verhaal het beste weergeeft. De talloze voorbeelden van grafieken, sparklines en voorwaardelijke opmaak worden zo uitgelegd, dat u ze kunt aanpassen voor uw eigen werk. Behandeld worden onder meer: Standaardgrafieken maken en aanpassen Speciale grafieken: Gantt-grafiek, snelheidsmeter en Sankeydiagram Sparklines en voorwaardelijke opmaak inbouwen Ontwikkeling volgen in de tijd Aantallen vergelijken Deel vergelijken met het geheel Verspreide gegevens weergeven De juiste grafiek voor de juiste boodschap kiezen Liegen met grafieken Resultaten presenteren in een dashboard Interactief presenteren met draaigrafieken Op de website www.exceltekstenuitleg.nl vindt u 70 bestanden met de besproken voorbeelden.