Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten - Roelofs, Jeffrey, ....-; Van Wijk-Herbrink, Marjolein, ....-; Boots, Mieke, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2020)
Dit boek helpt zorgprofessionals bij het toepassen van schematherapie in de behandeling van kinderen, adolescenten, en hun ouders of (gezins)systeem. Het is bedoeld voor (klinisch) psychologen, psychotherapeuten en andere hulpverleners, en voor wie daarvoor een opleiding volgt. Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten biedt een breed overzicht van de toepassingsgebieden van schematherapie voor jeugdigen en hun gezins(systeem). Het laat eerst zien hoe de therapie inzicht geeft in de verschillende kanten (modi) en niet-adaptieve patronen die gedurende iemands leven zijn ontstaan. Vervolgens beschrijft het hoe schematherapie er in de praktijk uitziet voor verschillende doelgroepen, zoals jongeren met LVB of in de gesloten jeugdzorg. Telkens komen de technieken aan bod waarmee jongeren en hun omgeving geholpen kunnen worden om patronen te doorbreken en rekening te houden met de eigen behoeften en die van de omgeving.