Sammy - Goeminne, Siska, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2021)
Sammy (13) woont bij zijn moeder, samen met zijn babyzusje Saartje. Zijn moeder heeft geen werk en kan niet goed voor hen zorgen. Sammy is bang dat hij uit huis geplaatst zal worden. Dan krijgt hij hulp van een oude man die aan de overkant woont. Vanaf ca. 13 jaar.
Sammy (13) woont bij zijn moeder, samen met z'n jonge zusje Saartje. Eigenlijk zorgt Sammy voor zijn moeder, die geen werk heeft en amper voor haar zelf en de kinderen kan zorgen. Regelmatig komt er iemand kijken hoe het bij het gezin gaat. In dit intense psychologische portret van Sammy ervaren we een moedige jongen die ondanks alle problemen thuis er het beste van probeert te maken, ook al is dat vaak gewoon niet mogelijk. Wat de oorzaak is van de thuissituatie met veel armoede is voor de lezer aanvankelijk onduidelijk, en ook waarom die vrouw steeds komt controleren. Op school sluit Sammy zich buiten, zelfs vaak voor zijn vriend Djam. Beetje bij beetje leert de lezer Sammy beter kennen en wat de reden is van de moeilijke thuissituatie en van het feit dat Sammy eerst uithuisgeplaatst is geweest. Er is een overbuur die Sammy in de gaten houdt en die veel van hem weet, maar wie is hij? Bijzonder mooi wordt de relatie van Sammy met zijn moeder, vaak met ruzie, maar ook met liefde en loyaliteit, uitgewerkt, en dat geldt ook voor de onvoorwaardelijke liefde voor zijn kleine zusje. Een meeslepend verhaal. Vanaf ca. 13 jaar. Eenzaam zijn ; armoede ; gezin