Alfabet - Dematons, Charlotte, ....- (Amsterdam : Hoogland & Van Kalveren, 2020)
Charlotte Dematons heeft al een palmares om u tegen te zeggen. Met dit boek leverde ze opnieuw een meesterwerk af. 26 kunstwerken, één voor elke letter van het alfabet. Op elk blad staan enkel woorden die met die letter beginnen. Zo zie je Sinterklaas in zijn stoomboot met schapen in een schommelstoel. Of een Indiaan op een ijsschots bij een iglo. Elke bladzijde is rijk gevuld (zelfs die van de q!) en blijft nieuwe ontdekkingen opleveren. Als je zou twijfelen over bepaalde woorden, dan kan de bijhorende app helpen. Daarmee worden alle woorden zichtbaar. Op elk blad zie je ook een dief die telkens één voorwerp steelt. Op het einde heeft hij zo van alle letters van het alfabet een voorwerp en die hangt hij samen aan een waslijn. Hoewel er geen woorden staan in dit boek, staan woorden centraal. Evidente woorden zoals appel, aap of aardbei komen aan bod maar ook veel minder evidente zoals artisjok, aardvarken of atalanta. We zien ook Asterix en – met hulp van de app – leer ik de bloemen Akkerwinde en Anemoon kennen. Zelden merken we taalverschillen op tussen Nederlands en Vlaams die voor verwarring zorgen (vb een ambulance waar we in Vlaanderen een ziekenwagen zouden zeggen). Uw razend enthousiaste recensent roept het uit: reuzegoed, rustig je tijd voor nemen!
Zie je die boksende beren, die broccoli in bikini op de bloemetjesbank en de baby die in de bolderkar zijn buik laat zien? En wat doet die banaan toch in die badkuip bovenop de berg? Groot tekstloos ABC-prentenboek met paginagrote, gedetailleerde kleurenillustraties rond steeds een letter van het alfabet. Vanaf ca. 4 jaar.
Keywords: Taal