EDUbox : sociale media : achter de schermen. (Brussel : VRT NWS, 2020)
Daarna volgt er nog meer actie en interactie. In een zelftest ontdekken leerlingen hoe verknocht ze zijn aan sociale media. En wat met hun klasgenoten? De manier waarop jongeren sociale media gebruiken, kan hen soms een minder goed gevoel geven. Daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de online en offline wereld, vertelt professor Lieven De Marez (Universiteit Gent) in een video. Ten slotte tipt VRT-journalist en KLAAR-host Louise Hoedt enkele tools die jongeren kunnen helpen om bewuster met sociale media om te gaan.
Wat zijn de mechanismes achter sociale media? Hoe komt het dat we er ons zo tot aangetrokken voelen? En hoe kunnen we ons daartegen weerbaar opstellen? Mediawijs maakte samen met VRT, WAT WAT, Pimento de EDUbox sociale media voor de eerste graad secundair onderwijs, die die vragen en nog veel meer beantwoordt.In de EDUbox sociale media staan leerlingen eerst stil bij de veelheid aan sociale media. Snapchat, TikTok, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest: de sociale media op smartphones zijn niet meer te tellen. Wat maakt die platformen zo populair? Om dat te achterhalen start de EDUbox met enkele brainhacks. Zo ontdekken leerlingen hoe makkelijk hun hersenen kunnen worden misleid. En dat is precies wat sociale media doen: ze doen er alles aan om ons aan onze smartphone gekluisterd te houden. Vervolgens krijgen leerlingen een beetje theorie achter de kiezen. VRT NWS-journalist Bram Vandeputte legt uit op welke drie principes sociale media zijn gebaseerd: sociale bevestiging, gepersonaliseerde content en beloning. Door die principes te kennen kunnen jongeren bewuster omgaan met sociale media. Ook MNM-dj's Sander Gillis, Kawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian praten mee over het onderwerp. En wat is de impact van sociale media op onze geest en ons lichaam? Zijn de gevolgen zo negatief als critici beweren? In de oefening ‘Feit of fabel?' gaan scholieren de waarheid achterna.
Didactisch materiaal.