EDUbox : wij-zij-denken : leren van mening verschillen. (Brussel : VRT NWS, 2020)
In de klas of online De ‘EDUbox Wij-zij-denken: leren van menings verschillen' is specifiek gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs en is beschikbaar in het Nederlands en in het Frans. Als leerkracht kan je dit educatief pakket op twee manieren gebruiken. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met behulp van digitale fiches op een interactieve website. Die fiches zijn gekoppeld aan een uitgebreid luik audiovisueel materiaal. Leerlingen kunnen de EDUbox ook individueel doorlopen via de interactieve videoles, wat in tijden van afstandsonderwijs handig kan zijn. Beide lesvormen zijn op identieke wijze opgebouwd. Ze starten met een introductie over polarisatie en sociale identiteit. Daarna volgen een klein stukje theorie en verschillende opdrachten. Zo krijgen leerlingen stap voor stap meer grip op het wij-zij-denken.
Om deze EDUbox te gebruiken, heb je als leerkracht zelf geen diepgaand inzicht nodig in wij-zij-denken, polarisatie of de onderwerpen die aan bod zullen komen. De bedoeling is dat leerlingen zelf aan de slag kunnen met het materiaal. De EDUbox Wij-zij-denken sluit aan bij verschillende van de nieuwe eindtermen burgerschap en samenleven. De box is ontwikkeld voor jongeren uit ASO, KSO, TSO en BSO-richtingen, en is bruikbaar vanaf de eerste graad secundair. Een overzicht van alle eindtermen waaraan wordt gewerkt vind je in de handleiding voor leerkrachten. De EDUbox Wij-Zij denken bestaat uit 4 delen een introductie met een individuele oefening waarin leerlingen hun sociale identiteit in kaart brengen door na te denken tot welke groepen ze behoren theorie met filmpjes een groot rollenspel ‘Samen door één deur' waarin jongeren met elkaar in discussie leren gaan over polariserende onderwerpen extra inspiratie
Over sommige onderwerpen lopen de spanningen hoog op. Het lijkt dan alsof je alleen een kamp ‘voor' en een kamp ‘tegen' hebt. Als leerkracht vermijd je zulke thema's misschien omdat ze te gevoelig liggen. Daarom is er de EDUbox Wij-zij-denken: om jongeren in de klas te laten oefenen in het omgaan met meningsverschillen. Deze interactieve tool bevat een klein stukje theorie, informatieve video's, enkele praktijkoefeningen en een groot discussieformat ‘Samen door één deur', waarin jongeren met elkaar in discussie leren gaan over polariserende onderwerpen. Zo krijgen leerlingen stap voor stap meer grip op het wij-zij-denken en staan ze sterker in hun schoenen bij moeilijkere onderwerpen. Deze EDUbox is een samenwerking van VRT NWS met het Hannah Arendt Instituut, Mediawijs, Tumult en Vlaams Vredesinstituut. Je kan de EDUbox bestellen via onze webshop.
Didactisch materiaal.