Het hoe : over het schrijven van romans, verhalen en non-fictie - Brokken, Jan, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2020)
Na De wil en de weg, volgens Mark Schaevers in Humo ‘het interessantste schrijvershandboek dat in ons taalgebied op de markt is', richt Jan Brokken zich in Het hoe tot de meer gevorderde schrijvers. Het componeren van een boek staat centraal in Het hoe, waarbij het Brokken niet uitmaakt of het een roman, een novelle, een thriller of een non-fictieboek is. In alle literaire genres moet het verhaal pakkend verteld worden en het drama een dwingende intrige krijgen. Brokken plukt zijn voorbeelden uit de wereldliteratuur en soms ook uit zijn eigen lange ervaring als schrijver. Aan de hand van toneelstukken en films laat hij de finesses van de dramatische opbouw zien. Het hoe nodigt schrijvers uit tot nadenken over vorm, stijl, taal. Tegelijk spoort het aan tot grondig lezen.
Vervolg op het uitstekende schrijvershandboek 'De wil en de weg' (2006). Het is ontstaan uit de jarenlange ervaring met lesgeven aan (beginnende) schrijvers. Brokkens adagium is: wie schrijven wil, moet eerst grondig lezen en nog eens lezen. Daartoe nodigt elke bladzijde van dit boek uit. Was Brokkens vorige 'handleiding' ondanks het hoge startniveau bedoeld voor 'beginners', dit boek gaat ervan uit dat het vorige goed is doorgenomen. Dit boek is voor gevorderden. Brokken probeert het nauwelijks zichtbare patroon van wetmatigheden in romans, verhalen en essays aan het licht te brengen. Hij bespreekt ondermeer de flaptekst, het redigeren, het gebruik van ik, stijlfiguren, de plot, continuïteit, clichés, de perfecte zin en het begin en het eind. Alle onderwerpen illustreert hij aan de hand van voorbeelden uit de wereldliteratuur. Een handreiking, een routebeschrijving, maar ook een uiterst leesbare literatuurgeschiedenis vanuit de aspecten waar iedere schrijver mee kan worstelen. Met literatuuropgave en register. Buitengewoon boeiend.
De schrijfbibliotheek