GDPR op school - Cauwenberg, Bert, ....- (Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2020)
De GDPR (General Data Protection Regulation) verandert de manier waarop onderwijsinstellingen omgaan met de gegevens van leerlingen, personeel, ouders en andere betrokkenen. Dit boek beschrijft de belangrijkste effecten van deze Algemene Verordening Gegevensbescherming op de werking van scholen aan de hand van casussen en voorbeelden. Het behandelt de situatie voor de verschillende onderwijsniveaus of -koepels. Enkele specifieke aspecten die aan bod komen: Mag een ouder een gesprek met een (klas)leraar opnemen zonder diens medeweten? Heeft de school de toestemming van ouders of leerlingen nodig om een account aan te maken op een communicatie- of oefenplatform? Vanaf welke leeftijd kunnen leerlingen zelf toestemming geven voor de publicatie van foto's? Wat met de verwerking van instructiefilmpjes en videoconferencing bij afstandsonderwijs? Kunnen scholen een boete krijgen als ze persoonsgegevens niet volgens de GDPR verwerken? GDPR op school is een naslagwerk voor bestuurders, directieleden, aanspreekpunten informatieveiligheid, onderwijs-DPO's en ICT-coördinatoren om de GDPR gradueel in te voeren in de dagelijkse werking, zonder een uitgebreide juridische voorkennis te vereisen.