Stemmen voor de stad : perspectieven op stedelijk sociaal werk - Van den Broeck, Jan, ....-; Degraeve, Steven, ....-; Claeys, Jan, ....- (Brussel : Politeia, 2021)
100 jaar! De opleidingen sociaal werk van Erasmushogeschool Brussel en Odisee bestaan tien decennia. Dit eeuwfeest verdient een publicatie. In ‘Stemmen voor de stad' presenteren beide opleidingen een selectie van thema's waarmee ze woorden geven aan wat nodig is om relevant stedelijk sociaal werk te leveren. De thema's van de zes hoofdstukken beslaan een aantal hedendaagse uitdagingen voor stedelijk sociaal werkers: politiserend werken, inclusie en arbeidsmarkt, intercultureel sociaal werk, burgerinitiatieven, stedelijke ecologie en huisvesting en tenslotte digitalisering. In deze publicatie maken inspirerende stemmen, denkers en doeners uit binnen- en buitenland met een scherpe pen, een lezing van en voor de stad. In zes hoofdstukken gaan onderzoekers en ervaren praktijkwerkers, van wie het denken en de praktijk geworteld is in de stad, aan de slag. Hun analyses en voorbeelden scheppen een beeld van wat stedelijk sociaal werk vandaag én morgen kan en moet betekenen; niet enkel theoretisch en abstract, maar ook praktisch en concreet. Het is een lezing van mogelijkheden en het delen van kennis, gedragen door een historisch bewustzijn. Laat ‘Stemmen voor de stad' in de verhalen, de ezelsoren of koffiekringen een inspiratie en een stem voor actie worden.
Keywords: Sociaal werk; stad